Turska kafa, specifična po svojoj aromi, mirisu i tradicionalnom načinu pripreme, ima važnu ulogu u društvenom životu u našim krajevima.
Kafa početkom 16. vijeka iz Jemena preko Arabijskog poluostvra dolazi u Osmansko carstvo, gdje se mijenja njen način pripreme, nepromijenjen do danas, a po kome je dobila ime -turska kafa. Iz Istanbula, velikog trgovačkog centra, dolazi u Veneciju odakle se širi kultura ispijanja kafe širom Evrope.
Turska kafa je, osim užitka i inspiracije, simbol gostoprimstva i prijateljstva i zasluženo se 2013. godine našla na UNESCO-voj listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Od tada se 5. decembar obilježava kao Svjetski dan turske kafe.
#turskakafa#muzejras#svetskidan
Данас је Светски дан турске кафе
Турска кафа, специфична по својој ароми, мирису и традиционалном начину припреме, игра важну улогу у друштвеном животу на нашим просторима.
Почетком 16. века кафа је из Јемена преко Арапског полуострва дошла у Османско царство, где се мењао њен начин припреме, непромењен до данас, и по коме је добила име – турска кафа. Из Истанбула, великог трговачког центра, стиже се у Венецију, одакле се култура испијања кафе шири широм Европе.
Турска кафа је, поред задовољства и инспирације, симбол гостопримства и пријатељства, а 2013. године заслужено је уврштена на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа. Од тада се 5. децембар обележава као Светски дан турске кафе.